Dit is waarom het wegstoppen van je emoties funest is voor je gezondheid (en wat je eraan kunt doen)

Door Viktoria Vagács | 10 juli 2022

Share on X (Twitter)Share on LinkedInShare on Pinterest

Waarschijnlijk sta je er nooit bij stil, maar je hebt een hele speciale beste vriend die je altijd bij je hebt. Ik heb het over je autonome zenuwstelsel.
Hij regelt alle processen in je lichaam waar je niet over hoeft na te denken. Je hartslag, je ademhaling, spijsvertering, hormoonhuishouding, afweer en meer.

 

Zijn belangrijkste taak is om jou te beschermen bij gevaar. Maar ook al wil jouw zenuwstelsel het beste voor jou, er valt wel het één en ander te zeggen oven deze persoonlijke bodyguard.

Ten eerste denkt hij heel zwart-wit. Een situatie is óf veilig óf potentieel gevaarlijk. Hij kent geen middenweg.

Ten tweede weet je autonome zenuwstelsel niet wat écht is en wat niet. Of je nou werkelijk overvallen wordt of je bent steeds bang dat je overvallen wordt… voor jouw zenuwstelsel is dat één pot nat. Zijn taak is om gevaar op te merken en ervoor te zorgen dat je dat overleeft. Dat doet ie zo:

Het stoomt je klaar om een gevecht aan te gaan of op de vlucht te slaan. Hiervoor heb je energie en kracht nodig. Dus je hartslag en bloeddruk gaan omhoog, je gaat sneller ademen, er wordt bloedsuiker vrijgemaakt en je wordt hyperalert.

Dit gebeurt bij alle reële- en denkbeeldige vormen van bedreiging en ongemak. Dagelijkse stress, verdriet, frustratie, boosheid, zorgen en angsten activeren dezelfde stressreactie in je lichaam als wanneer iemand jou met een pistool bedreigt.

Je gaat dan in de vecht- of vlucht modus en dat ziet er ongeveer zo uit: je voelt je opgejaagd, gespannen en haastig. Je irriteert je aan iedereen die langzamer is dan jij. Je staat AAN. Je voelt je overprikkeld en kan niet veel hebben. Stilzitten gaat niet; je móet wat doen. NU!

Dit is een oeroud mechanisme wat al duizenden jaren zorgt voor onze overleving. Er is wel een groot verschil tussen vroeger en nu.

In de oertijd met zijn vele gevaren verbruikten we deze overlevingsenergie, omdat we werkelijk moesten vechten met of wegrennen voor enge beesten e.d. Tegenwoordig zit het gevaar voornamelijk in ons hoofd.

En zeg nou eens eerlijk… Hoe kun je wegrennen voor iets wat alleen maar in je hoofd zit? Je angsten, je zorgelijke gedachten, je onzekerheden of het onverwerkte verdriet binnenin jezelf. Dat kan dus niet.

Hoe vaak ga jij letterlijk op de vuist met iemand die gemeen tegen je doet, jou opfokt of ruzie met je maakt? Tuurlijk doe je dat niet. En dat is maar goed ook. Maar het heeft ook zijn gevolgen.

Je lichaam is namelijk niet gemaakt om die vecht- of vluchtenergie op te kroppen. Toch doe je dat iedere keer als je niet zegt wat je eigenlijk zou willen, als je je boosheid onderdrukt, je tranen wegslikt of je angsten niet in de ogen kijkt.

Iedere keer als jij jezelf inhoudt en je emoties niet toelaat, krijgt deze overschot aan vecht- of vluchtenergie geen uiting en wordt opgeslagen als spanning. Je bevriest.

Het wegstoppen van emoties betekent overigens niet dat deze weg zijn. In tegendeel. Ze stapelen zich op en gaan met de tijd harder om aandacht vragen.

Het is net als een strandbal onder water drukken. De strandbal staat voor alle stressvolle, pijnlijke, beangstigende of ongemakkelijke gebeurtenissen die je ooit hebt meegemaakt en alle bijbehorende emoties die je weigert te voelen. De energie daarvan zit nog opgeslagen in je lichaam, omdat je deze toen niet kon, niet mocht of niet durfde te uiten, zoals moeder natuur wil dat je dat doet: door te ‘vechten of vluchten’.

Hoe meer stress je incasseert en hoe langer je rondloopt met onverwerkte gevoelens die je liever niet voelt en niet uit, hoe groter de bal wordt. En hoe langer je die bal vasthoudt, hoe meer moeite en energie het je kost om het onder water te drukken.

Je zult dan merken dat je de controle over jezelf en je gevoelens steeds meer verliest. Dat je op de meest onverwachte momenten overvallen wordt door verdriet, angst of boosheid.

De strandbal schiet even uit het water in de vorm van huilen, of een paniekaanval of oncontroleerbare woede. Deze onvoorspelbaarheid kan je heel onzeker maken en je nog meer stress geven.

Door de toenemende spanning kunnen er chronische klachten ontstaan als:

  • Spanning en pijn in je nek, schouders, rug en/of kaak
  • Hoofdpijn, migraine
  • Oververmoeidheid of burn-out
  • Slaapstoornissen
  • Concentratieproblemen
  • Angst, paniekaanvallen, nachtmerries
  • (Chronische) hyperventilatie
  • Hartkloppingen en benauwdheid
  • Maag- en darmklachten, PDS
  • Prikkelbaarheid; van kort lontje tot woede-aanvallen
  • Onrust, nerveusheid
  • Gevoel dat je altijd ‘AAN’ staat
  • Herbelevingen en terugkerende emotionele uitbarstingen
  • …en nog veel meer ellende.

Je lichaam weet gelukkig de oplossing

Alle zoogdieren (ook mensen) hebben een natuurlijk mechanisme om opgewekte overlevingsenergie, overtollige spanning en stresshormonen na een bedreiging snel en effectief los te laten door te trillen.

Honden en katten schudden de stress van zich af. Of staan te beven bij angst. Een antiloop die aan een roofdier ontsnapt, gaat trillen of springen om de spanning en de stresshormonen te ontladen.

Ook wij mensen trillen van nature bij spanning, zenuwachtigheid, stress, schrik, angst en andere emoties. Denk maar eens aan knikkende knieën, onrustige benen en het trillen van je stem, onderlip, maag of handen. Helaas wordt trillen vaak gezien als iets engs of als een teken van zwakte dus we onderdrukken het; soms zelfs met medicatie.

Als je deze behoefte om in beweging te komen onderdrukt, blijft de energie daarvan in je lijf zitten en verkramp je steeds meer en meer. Je strandbal wordt groter.

Trillen is een reset voor je lichaam. Het is een natuurlijke en veilige methode om overtollige spanning te ontladen en terug te keren naar een toestand van ontspanning, rust en herstel.


Vraag jezelf nu af:
Wat zit er allemaal in jouw strandbal?
Hoeveel weken, maanden, jaren onderdruk je deze?
En hoe lang denk je dit nog vol te houden?

Ben je er klaar voor om de stress, emoties en de spanning los te laten?

Probeer nu een proefsessie van 2,5 uur

  Meer informatie